Op vrijdag 18 december 2020 hebben Provinciale Staten het inpassingsplan voor de uitbreiding van VDL Nedcar vastgesteld. In het inpassingsplan staat hoe de uitbreiding van het fabrieksterrein en de aanpassingen aan omliggende wegen worden uitgevoerd. Ook hebben Gedeputeerde Staten de benodigde omgevingsvergunning, Wnb-vergunning (stikstof), kapvergunning en ontheffing Wnb (soorten) verleend. Verder hebben zij een besluit hogere waarden industrielawaai vastgesteld.
Het inpassingsplan ‘Uitbreiding VDL Nedcar’, bovengenoemde besluiten en alle bijbehorende stukken lagen van donderdag 7 januari 2021 tot en met donderdag 18 februari 2021 (6 weken) ter inzage. Tijdens deze periode konden belanghebbenden beroep instellen bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In deze periode zijn er vier beroepen ingediend tegen de bovengenoemde besluiten.
Gedeputeerde Staten van Limburg hebben op 1 juni 2021 tevens een besluit genomen om een Ontheffing Wet natuurbescherming (Wnb) alsmede een aanvullende kapvergunning te verlenen. Deze besluiten hebben van 26 maart 2021 tot en met 26 mei 2021 ter inzage gelegen. In deze periode is tegen deze besluiten 1 beroep ingediend.
Begin september 2021 heeft de Raad van State bekend gemaakt om alle hierboven genoemde (5) beroepen in één en dezelfde zitting te behandelen.
Indien bekend is wanneer de zitting bij de Raad van State plaats vindt dan zullen we dat op deze website bekend maken.
Naar de verdere planning van de gebiedsontwikkeling.
Het PIP en de daarbij behorende vergunningen en besluit maken een uitbreiding van de fabriek aan de noordkant van het huidige fabrieksterrein mogelijk.
De belangrijkste veranderingen aan de wegen zijn:
- Het aanleggen van een randweg om Yard E, vanaf het kruispunt Aan de Linde tot over de Geleenbeek waarna weer aangesloten wordt op de bestaande N276
- Het realiseren van een ongelijkvloerse kruising van de provinciale weg N297 met de Mitsubishi Avenue
- Het herinrichten van de provinciale weg N297 en de Dr. Hub van Doorneweg
- Het herinrichten van het kruisvlak op de provinciale weg N276 – aan de Linde (Nieuwstadt)
- De aansluiting van het viaduct van de snelweg A2 op de provinciale weg N297. Rijkswaterstaat neemt dit mee in haar project 'A2: wegverbreding Het Vonderen-Kerensheide'
Op de kaart (pdf, 1.7 MB) staan de aanpassingen aan de wegen inclusief de fabrieksuitbreiding ingetekend. In deze presentatie wordt de aanpassing aan de wegen verder toegelicht.
De fietsstructuur langs de N297
Langs de N297 kunnen fietsers de bestaande parallelweg voor fietsers en landbouwverkeer blijven gebruiken. Deze strook wordt deels verplaatst omdat er een nieuwe ongelijkvloerse kruising aan de N297 komt. Fietsers naar de Dr. Hub van Doorneweg kunnen de nieuwe ongelijkvloerse kruising N297 gebruiken. Alle fietsers kunnen veilig oversteken bij verkeerslichten.
De fietsstructuur langs de N276
Vanaf de kruising Aan de Linde richting Sittard blijft de fietsstructuur zoals die nu is.
Aan beide kanten van de N276 ligt een eenrichting fietspad. Dit blijft zo.
Mede op verzoek van de omgeving wordt de fietsoversteek van de Limbrichterstraat anders. Nu moeten de fietsers direct 2 rijbanen oversteken, wat vooral tijdens het wisselen van de diensten en de spits minder veilig is. Er komt een scheiding tussen de rijbanen, waardoor de fietsers per rijbaan kunnen oversteken. Op het midden- eiland kunnen fietsers zich veilig opstellen. Dit maakt oversteken sneller en veiliger.
Het nieuwe fietspad langs Yard E ligt aan de oostkant van de randweg. Zo hebben fietsers een route die er voor de gebruiker aantrekkelijk uitziet.
Alle fietsers kunnen de N276 veilig oversteken bij verkeerslichten.
Wat wordt er gedaan aan compensatie?
Er is regelmatig over compensatie gesproken met belangengroepen in de omgeving. Uit deze overleggen is een wensenlijst voor compensatie rond de onderwerpen natuurcompensatie, leefbaarheid, verkeersveiligheid & overlast en recreatieve verbindingen opgesteld.
De Provincie heeft in overleg met de beide gemeenten een pakket van maatregelen vastgesteld dat is gekoppeld aan het inpassingsplan:
- Natuurcompensatie voor 30 hectare met name in en rond de kernen Nieuwstadt en Holtum
- De instelling van een leefbaarheidsfonds voor Nieuwstadt en Holtum van elk €300.000
- Gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen en Provincie investeren in groenprojecten voor de inpassing van de Randweg en de fabriek
- Voor het aspect geluid is een aantal geluidreducerende maatregelen voorzien, o.a. in de kern Nieuwstadt
- Het meenemen van projecten voor verkeersveiligheid en -overlast (met name voor fietsers) in de opgestarte gebiedsverkenning mobiliteitsopgave Westelijke Mijnstreek
In deze kaart (pdf, 334 kB) staan de compensatiemaatregelen ingetekend.
De gevolgen voor de luchtkwaliteit zijn heel minimaal en hebben vooral te maken met extra verkeer van en naar VDL Nedcar. De concentraties luchtverontreinigende stoffen in de omgeving van VDL Nedcar liggen nu (ruim) onder de wettelijke grenswaarden. En dat blijft zo als VDL Nedcar uitbreidt.
Uit de onderzoeken naar de gevolgen voor de luchtkwaliteit (bij het PIP en het MER) volgt verder dat de kwaliteit van de lucht de komende jaren verder verbetert, ook als VDL Nedcar uitbreidt. Dat komt doordat auto’s en vrachtwagens steeds schoner worden. En ook doordat aan de uitstoot van andere bronnen steeds strengere eisen worden gesteld.
De uitbreiding van VDL Nedcar zorgt voor extra geluid vanaf het industrieterrein. Vanwege deze extra geluidbelasting is (extra) overlast helaas mogelijk. Door de maatregelen te nemen zoals die in het provinciaal inpassingsplan staan, wordt de kans op (extra) overlast zo veel als mogelijk beperkt.
De toename van geluid afkomstig van het industrieterrein is het grootst ten (zuid)oosten van het industrieterrein, in de omgeving van Nieuwstadt. Dit komt doordat een deel van de activiteiten van VDL Nedcar na de uitbreiding opschuift in de richting van Nieuwstadt, op de terreinen die bekend staan als Yard-E en IPS. Ook vinden er meer transportbewegingen van vrachtwagens en personenauto’s plaats in de buitenlucht en kan er (vaker) ’s avonds en ’s nachts gewerkt worden. Maatregelen die getroffen worden om de kans op overlast door activiteiten op het industrieterrein te verkleinen, zijn onder andere:
- het (verplicht) uitschakelen van akoestische achteruitrijsignalering
- het uitsluiten van laad- en losactiviteiten in de nacht op bepaalde terreindelen
- het instellen van maximum rijsnelheden op het terrein van VDL Nedcar
De grondwal en de beplanting ten zuiden van Yard-E, in de vorm van het zogenaamde 'ambitiebos' en de groenvoorziening tussen IPS en de provinciale weg beperken het zicht op het industrieterrein. Dit draagt bij aan een positievere beleving van de nieuwe situatie.
Naast het geluid vanaf het VDL Nedcar-terrein, ondervinden bijna alle woningen in de omgeving ook een geluidbelasting vanwege een of meerdere andere geluidbronnen. Bijvoorbeeld vanwege het verkeer op de A2, het verkeer op provinciale en gemeentelijke wegen of het treinverkeer. Daarom is bij de beoordeling van de gevolgen voor de geluidbelasting rekening gehouden met de samenloop van deze bronnen. Hieruit blijkt dat het geluid van wegverkeer bij veel woningen bepalend is voor de totale geluidbelasting op de woning. Binnen het project nemen we daarom ook maatregelen die het geluid van wegverkeer verminderen. Dit doen we vooral voor de woningen waar ook het geluid vanwege industrielawaai toeneemt. Het gaat concreet om de volgende maatregelen:
- het aanbrengen van geluidreducerend asfalt op de nieuwe randweg en een gedeelte van de bestaande N276
- het aanbrengen van geluidreducerend asfalt op de gemeentelijke wegen Aan de Linde en Limbrichterstraat
- het verplaatsen van de bestaande vrachtwagentoegang aan de N276 naar de N297 waardoor er minder vrachtverkeer langs de kern Nieuwstadt rijdt
Naast het geluid van activiteiten op het industrieterrein, neemt ook de geluidbelasting door verkeer op een paar lokale wegen in Holtum en Nieuwstadt toe. Deze toenames zijn echter beperkt en vergen daarom op zichzelf geen aanvullende maatregelen.
Bij de meeste woningen is uitbreiding van VDL Nedcar mogelijk zonder dat dit leidt tot een overschrijding van de huidige en reeds toegestane geluidbelasting door VDL Nedcar. Voor 67 woningen in Nieuwstadt en omgeving is dat echter niet het geval.
Bij deze 67 woningen is het niet mogelijk gebleken om de geluidbelasting (met extra geluidmaatregelen) te beperken tot het niveau van de op dit moment toegestane geluidbelasting. Voor deze woningen is daarom een verhoging van de toegestane geluidbelasting nodig om de fabrieksuitbreiding mogelijk te maken. Uit onderzoek naar de geluidsituatie bij deze woningen is gebleken dat ook bij deze woningen een aanvaardbaar akoestisch klimaat is gewaarborgd door de in het inpassingsplan opgenomen geluidmaatregelen. De noodzakelijke verhoging van de toegestane geluidbelasting ligt bovendien beneden de wettelijk toegestane grenswaarden. Gedeputeerde Staten hebben deze zogenaamde ‘hogere waarden industrielawaai’ daarom op 8 december 2020 kunnen vaststellen.
Voor de 67 woningen waarvoor er een hogere waarde industrielawaai is vastgesteld wordt er een gevelisolatieonderzoek uitgevoerd. Hieruit moet blijken óf en zo ja bij welke van de 67 woningen er gevelmaatregelen nodig zijn en om welke maatregelen het gaat. Maatregelen zijn pas nodig als het geluidniveau in de woning meer dan 35 dB(A) bedraagt. Eigenaren van de betreffende woningen worden hier tijdig van op de hoogte gebracht.
In opdracht van VDL Nedcar is een beeldregieplan opgesteld. Hierin is de landschappelijke inpassing geregeld van zowel het fabrieksterrein als de randweg. De regels bij het PIP borgen de uitvoering van dit beeldregieplan (pdf, 18 MB).
Dat wordt voor de hele provincie afzonderlijk bekeken en onderzocht. Dit probleem speelt immers ook op andere plekken in Limburg. Voor de lange termijn onderzoeken we dus een Limburg-brede oplossing.
Voor de kortere termijn zal vooral moeten worden gekeken naar de mogelijkheden van handhavend optreden door de politie en/of gemeente.
We informeren de omgeving via onze gebruikelijke communicatiemiddelen: deze website en onze digitale nieuwsbrief.
We organiseren, wanneer dat relevant is, informatie- en/of consultatiebijeenkomsten en plaatsen advertenties in huis-aan-huisbladen in Echt-Susteren en Sittard-Geleen.
Eventuele vragen kunt u per e-mail stellen via gowvdlnedcar@prvlimburg.nl of via het serviceloket van Provincie Limburg: 043 – 389 99 99 (bereikbaar tijdens kantooruren).